Email: panosmaris1@gmail.com     Ή επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της φόρμας εδώ.

ΘΕΑΤΡΟ Δίμηνη Θεατρική Επιθεώρηση

Διευθυντής Κώστας Νίτσος

Δεμένα σ’ έναν πανόδετο τόμο τα τεύχη 1-6 (Δεκέμβριος 1961 - Δεκέμβριος 1962)

Περίπου 80 σελίδες έχει το κάθε τεύχος.
Έχουν διατηρηθεί τα αρχικά εξώφυλλα.
Μικρές φθορές στο πάνω εξώφυλλο του τεύχους 5 και στο πάνω κάλυμμα (πανί).

Φιλοξενεί κείμενα των Αιμίλιου Βεάκη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Κονσταντίν Στανισλάφσκι (μετ. Νίκου Γκάτσου), Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Μαρσέλ Πανιόλ, Άρθουρ Άσερ Μίλερ, Σάμιουελ Μπέκετ, Αντονέν Αρτώ, Καρόλου Κουν, Tζορτζ Μπέρναρντ Σω (μετάφραση Μάριου Πλωρίτη), Δημήτρη Μυράτ, Ζαν-Πoλ Σαρτρ (μετάφραση Τάκη Δραγώνα), αφιέρωμα στον Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι (τ.6), Ελία Καζάν κλπ.

Το «Θέατρο» υπήρξε ένα από τα πιο προοδευτικά και καινοτόμα περιοδικά για το θέατρο. Κυκλοφόρησε από το 1961 έως το 1981 (με ένα διάλειμμα στη δικτατορία) από τον δημοσιογράφο και εκδότη Κώστα Νίτσο. Συνολικά κυκλοφόρησαν 70 τεύχη.

Το «Θέατρο» υπήρξε το βασικό περιοδικό θεατρικής παιδείας στη χώρα, διαμορφώνοντας, όπως ο «Σύγχρονος Κινηματογράφος» για τον κινηματογράφο, μια - δυο γενιές θεατρόφιλων.

Για την ιστορία: Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του ’61 και κόστιζε 30 δραχμές – ακριβό, για να μην πούμε πανάκριβο για τα δεδομένα της εποχής. Άξιζε όμως τα λεφτά του έως το τελευταίο λεπτό, αφού δεν είχε ουδεμία σχέση, σαν τύπωμα και σαν εμφάνιση πρώτα-πρώτα, με τα περισσότερα περιοδικά της εποχής. Ογδόντα σελίδες σε βαρύ, ελαφρώς υποκίτρινο, ματ χαρτί, με ωραίες ασπρόμαυρες εκτυπώσεις και πυκνή αλλά πεντακάθαρη γραμματοσειρά.