Email: panosmaris1@gmail.com     Ή επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της φόρμας εδώ.

ΒΕΚΙΑΡΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Η ζωή σου ζωή μου / Επισκόπησις της μεταπολεμικής ειρηνιστικής κινήσεως.

Μηνιαίον ανθρωπιστικόν περιοδικόν «Έρευνα», έτος τέταρτον.

Εκδοτικός οίκος Α. Κασιγόνη, Αθήνα - Αλεξάνδρεια 1930

32 σ. Αρχικά εξώφυλλα. 

 

Ο Βεκιαρέλλης επεδίωξε τη διάδοση των ειρηνιστικών ιδεών οι οποίες συσπείρωσαν τους διανοουμένους της Ευρώπης μετά το πέρας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκοντας φιλόξενο χώρο για τις αντιπολεμικές του αντιλήψεις στα αλεξανδρινά περιοδικά. Παράλληλα. υπήρξε υποστηρικτής του λεγόμενου Δελφικού οράματος του Άγγελου Σικελιανού.

Στο άρθρο του Βεκιαρέλλη «Η Ζωή σου Ζωή μου. Επισκόπησις της μεταπολεμικής ειρηνιστικής κινήσεως», υποστήριζε μεταξύ άλλων: «Ένας μελλοντικός πόλεμος μεταξύ χωρών της Ευρώπης θα σημείωνε το τέλος του πολιτισμού μας. […] Οι Δελφοί σύμφωνα με το μεγαλεπήβολον σχέδιον του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού που έχει αρχίσει ήδη να προσλαμβάνει σάρκα και οστά, θα είναι το πνευματικόν κέντρον όχι μόνον του ελληνικού λαού, αλλά όλων των λαών. Η αγάπη προς την Μητέραν Γην την οποίαν προπαγανδίζει ο Άγγελος Σικελιανός σημαίνει αγάπην των ανθρώπων μεταξύ των, σημαίνει ειρήνην».

Το άρθρο αυτό του Βεκιαρέλλη δίνει στον Κ. Π. Καβάφη την αφορμή να εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον του για το δελφικό όραμα, όπως προκύπτει από αρχειακό τεκμήριο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, στο οποίο διατυπώνονται οι καβαφικές απόψεις για τη μετά τον Πρώτο Πόλεμο αναγκαιότητα παγκόσμιας συναδέλφωσης των διανοουμένων.

 

Βασίλειος Βεκιαρέλλης Βασιλειος Βεκιαρελλης Βασιλείου Βεκιαρέλλη Βασιλειου Βεκιαρελλη

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΣΙΓΟΝΗΣ Μηνιαο ανθρωπιστικο  περιοδικο Έρευνα Άγγελος Κασιγόνης Αγγελος Κασιγονης Α. Κασιγονη Αθήνα - Αλεξάνδρεια ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ Αίγυπτος  Αλεξάνδρεια ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ EGYPT