Email: panosmaris1@gmail.com     Ή επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της φόρμας εδώ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1973 - «Εδώ Πολυτεχνείο…»

Τι έγραψαν οι εφημερίδες για τη μαζική εξέγερση των φοιτητών, την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου, την αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο τόμο είναι δεμένες πολλές εφημερίδες που, μεταξύ άλλων, καλύπτουν:

- τη μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών, τον Νοέμβριο του 1973.

- την πετρελαϊκή κρίση του 1973 όταν τα μέλη του Οργανισμού Αραβικών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ή OAPEC (αποτελούμενο από τα αραβικά μέλη του OPEC, καθώς και την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τυνησία) διακήρυξαν εμπάργκο πετρελαίου. Μέχρι το τέλος του εμπάργκο τον Μάρτιο του 1974, η τιμή του πετρελαίου είχε αυξηθεί από 3 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι σε σχεδόν 12.

- Τρομοκράτες γαζώνουν με πολυβόλα αεροσκάφος της Pan Am στο αεροδρόμιο της Ρώμης και ρίχνουν χειροβομβίδες μέσα στην καμπίνα, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους.

- Υπόθεση Μιχαήλ Μπαλόπουλου. Για το «σκανδάλο των κρεάτων». Η υπόθεση αφορούσε την εισαγωγή ακατάλληλων για τη υγεία κρεάτων από την Αργεντινή έπειτα από δωροδοκία των υπαλλήλων και σε συνεργασία με μεγαλέμπορους της Ροδεσίας. Στη δίκη της χούντας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο τόμος ανήκε στον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, διορισμένο πρωθυπουργό της Ελλάδας από το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη το 1973-1974.